Cappuccino

Ak nepatríte medzi tých, ktorým stačí doma zalievaná káva bez výraznejšej chuti a radi pripravujete nové veci, odporúčame vám prečítať si tento článok. V tomto článku si povieme viac o obľúbenom nápoji nazývanom cappuccino. Ak vás zaujíma jeho príprava, alebo jeho história ste na správnom mieste.

Capuccino

Ak počujeme talianske slová ako penne, ravioli, papardelle ,človek si vie predstaviť že ide o taliansku cestovinu. Taktiež pod pojmom spagetti presne vieme čo očakávať. Tak isto je to aj v prípade caffe latte, kde viete očakávať že dostanete mlieko s kávou. Ale ako je to so slovom Cappuccino?

Pre väčšinu ľudí, Talianov a ostatok sveta slovo cappuccino odkazuje na prvý a najväčší export talianskej kávy. Ale slovo cappuccino svojim významom je oveľa staršie ako samotný nápoj. V Taliančine Cappuccio znamená kapucňa, a koncovka –ino znamená v podstate zdrobneninu, takže malú kapucňu. Nápoj dostal takýto názov vďaka františkánskym mníchom, kde farba ich oblečenia pripomínala farbu nápoja v ktorom sa silné espresso zalialo horúcim mliekom. Títo mnísi sa volali Cappucio.

Názov cappuccio si požičali aj primáti, ktorý dostali v 18. storočí  latinské pomenovanie Cebus cappucinus. Do slovenčiny by sme to mohli preložiť ako malpa kapucínska. Opice dostali meno podľa Kapucínskych mníchov, ktorých odev sa veľmi podobal farbe týchto primátov. Ich odev mal žlté sfarbenie na hrdle, ramenách a hlave a ostatok odevu je tmavý, skoro až čierny.

Pomenovanie tohto kávového nápoja, aký poznáme dnes sa datuje pred obdobím 20 storočia. Niekoho totiž napadlo, že nápoj z kávy zaliatý mliekom, ktorý je postavený pred ním, má farbu ako rúcho Kapucínskych mníchov.

V Európe bola veľmi populárna turecká káva a až niekedy v 17 storočí si do nej začali pridávať mlieko. Prvá reálna zmienka o cappuccine nebola v Taliansku ako by sme to všetci očakávali, ale v našom susednom Nemecku, ktoré mu dalo názov Kapuziner. Jednalo sa o nápoj so smotanou a cukrom.

V severnom Taliansku je oficiálna zmienka v 30. rokoch 20. storočia. Šlo skôr o nápoj Pripomínajúci viedenskú kávu ozdobenú škoricou alebo čokoládou. Horúca mliečna mikropena sa s cappuccinom začala spájať až neskôr. Kedysi nebolo šľahanie mlieka také známe a jednoduché ako dnes a tak, ako sa k dokonalosti vyvíjalo espresso, rozvíjali sa aj metódy našľahania mlieka. Cappuccino neskôr vďaka kombinácií rôznych chutí malo viac podôb.

Cappuccino je vlastne taliansky kávový nápoj o celkovom objeme 150 až 180 ml a podáva sa do porcelánovej šálky. Jeho základom je 30 ml espressa a teplé mlieko. V pôvodnej receptúre obsahuje penu hrubú približne na dva palce, čo sú približne dva centimetre.

Novinkou vo svete je takzvané seattle style cappuccino kde sa namiesto hustej peny na povrchu objavuje mikropena.  Mikropena má výraznú sladkastú chuť a lesklú bielu farbu, ktorá dodá cappuccinu tu správnu chuť a vizuálny kontrast. Mlieko sa počas penenia ohrieva pomocou horúcej pary, čím sa množstvo proteínov zväčšuje a mikropena hustne. Takže v jednoduchosti, pri príprave peny nesmieme presiahnuť teplotu 60-65°C, pretože potom dochádza ku takzvanej denaturácii a mení sa štruktúra mlieka.  To sa prejaví na chuti, aróme ale aj stabilite mikropeny. Aby sme mali čo najlepšiu penu, mlieko musí mať čo najnižšiu teplotu čím získame viac času na jeho šľahanie. Ak nám vzniknú bubliny, kanvičku s našľahaným mliekom pár krát buchneme o stôl. Pena je dôležitá z hľadiska zdobenia metódou latte art ale aj na výslednú zamatovú chuť.

Príprava tohto nápoja je veľmi jednoduchá a chutná, ak nezanedbáme niekoľko vecí.  Veľmi dôležitú úlohu v nápoji odohráva espresso. Práve na tento nápoj sa kladie vysoký dôraz. Na cappuccino potrebujeme 30 ml kvalitne pripraveného espressa. Druhou chybou je prehrievanie mlieka o ktorom sme si napísali vyššie.  Zmení sa štruktúra bielkovín v mlieku čo sa prejaví aj na chuti aj na výslednej podobe nápoja. Ak nič nezanedbáme, takto pripravený nápoj môžeme podávať a konzumovať hneď bez toho, aby sme sa popálili.

Recepty na domáce cappuccino:

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať 50 mililitrov espressa

2 deci plnotučného mlieka

Mletá škorica, kakao alebo Korunný cukor espresso kocky

Hrubostenná keramická šálka

Najprv si pripravíme mlieko. Mlieko si nalejeme do vysokého pohára, dáme ho zohriať do mikrovlnnej rúry na 1,5 minúty a môžeme ho našľahať ručným mixérom. Šálku si pred podávaním zalejeme horúcou vodou, ktorú zo šálky vylejeme. Do šálky nalejeme pripravené espresso a opatrne prilejeme mlieko na vrch. Snažíme sa pridať čo najviac mliečnej peny pomocou veľkej lyžice. Nápoj môžeme ozdobiť mletou škoricou, kakaom alebo cukrom espresso kocky, ktoré vytvoria zaujímavý efekt pomaly prepadávajúcich sa kryštálikov cukru.

Druhý recept:

Tento recept je na jeden nápoj pripravený v domácich podmienkach.

Budeme potrebovať 0,3l polotučného mlieka

7 gramov čerstvo namletej kávy

Škorica, kakao, alebo caramelový sirup na dozdobenie

Šálka na kávu

Mlieko si ohrejeme v menšom hrnci a ručným šľahačom mlieko mixujeme, čím nám vznikne dostatok peny. Penu si necháme chvíľu odstáť a medzi tým si pripravíme espresso. Espresso nalejeme do šálky a lyžicou pridáme mliečnu penu. Dozdobíme a môžeme podávať.
Recept podľa Martina Kovarského, šéfkuchára hotela Mercure Centrum Bratislava

Špargľové cappuccino podávané so sezamovou tyčinkou

Na tento recept budeme potrebovať 120 gramov špargle zelenej

150 gramov sladkej smotany

2 dl zeleninového vývaru

50 gramov šalotky

30 gramov masla

0,5 dl bieleho vína

Muškátový oriešok a soľ

10 gramov sezamových semienok,

Jedno vajce a 120 gramov lístkového cesta.

Najprv si nakrájame špargľu na menšie pásiky. Na masle si orestujeme šalotku, pridáme víno ktoré necháme odpariť a podlejeme vývarom. Do zmesi pridáme špargľu a všetko spolu povaríme. Pridáme smotanu a mixérom zmes pomixujeme. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Podávame spolu so sezamovou tyčinkou.

Tyčinky si pripravíme s lístkového cesta, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Dobrú chuť!

Ľadové cappuccino recept

budeme potrebovať približne 1,5 hrnčeka pripraveného espressa

čokoládovú zmzlinu 1,5 hrnčeka

čokoládový sirup ¼ hrnčeka

ľad

hotová šľahačka

Do nádoby si pridáme 2-3 kocky ľadu, ktoré rozdrtíme mixérom na hladkú zmes. Pridáme kávu a zmrzlinu s čokoládovým sirupom a znovu pomixujeme. Nápoj ozdobíme kopčekom šľahačky.

Samotní Taliani tento nápoj konzumujú v doobedných hodinách zväčša pri sladkom pečive. Po obede ani večeri sa nekonzumuje, pretože mlieko je ťažké na trávenie.